dapursaji dapursaji

374 posts   76,758 followers   3,153 followings

RESEPI  ❤[Allah & Nabi Muhammad ﷺ] MALAYSIAN | ✈ | Village People | 😘 | "Apa yang kita makan akan habis, Apa yang kita kongsi akan berterusan"

Jom cuba Nasi Kerabu Mek La.
Sangat sedap hingga menjilat jari😋.
Macam² lauk ada😍.
Ulam²an fresh dan portion nasi yang cukup.
Kedai yg luas dan bersih.
.
Selain tu, ada laksam, nasi minyak, gulai kambing dan byk lagi menu pantai timur di Restoran Nasi Kerabu Mek La.
.
📍@nasikerabumekla
🚩Sungai Isap Jaya, Kuantan
🏠Operation Hours (8.00pagi - 12.00malam)
.
#dapursajireview #nasikerabumekla #kuantanfood #kuantanreview #nasikerabu #recommended #malaytaste

Sedap sedap sedap😋😋😋
Sushi by Muslimmade😊
Sangat puas hati beli✔😋🍥
Rasa sushi 🍣 ni lagi sedap dan fresh dari jenama sushi dekat mall tu.
.
Dapur Saji beli dari ----> @enciksushi
@enciksushi
@enciksushi.
RM10 satu set.
.
Saiz sushi gemuk² 🍥 dan macam² inti 🍣🍤🍙🍣 ada.
Ada sos kicap dan kalau nak wasabi pun ada jugak.
.
🚗Bagi warga Kuantan, setiap malam boleh cari @enciksushi di Car Boot Sale Taman Kerang (depan Masjid Negeri)
Atau hari ahad di Pasar Tani UTC Kuantan.
Jom la beli, sangat berbaloi dan puas hati.
Dapur Saji pun pasti repeat beli lagi next time kalau di Kuantan!
Support produk orang Melayu dan Muslim juga😉😉😉✔
.
#enciksushi #sushimelayu #malaytaste #sushihalal #sushisedap #sushigemok #muslimfood #carbootsalekuantan #tamankerang #kuantanfood #dapursajireview #freereview #ikhlasreview

Mangga Asam Boi

Bahan2

10-15 biji mangga saiz sederhana
Sepeket asam boi
20 biji cili kecil
10 sudu gula
Sesudu garam

Buang kulit mangga.
Bersihkan.
Toskan air.
Potong memanjang @ mengikut kesukaan.
Letakkan dalam bekas tupperware besar.
Taburkan gula ke atas mangga tadi.
Taburkan cili kecil, garam dan asam boi.
Gaulkan supaya sekata.
Masukkan bekas tersebut ke dalam peti.
Biarkan hingga ia sejuk dan gula pada mangga diserap.
Boleh dihidangkan.

#manggaasamboi #pelam #pauh #kuini #asamboi #snacks #asam #jerukpelam #kongsiresepi #simplerecipes
#letsmasak #kudapkudap #mango #sour #sweets #spicy #ilovefood #fruitsoftheday #🍊 #😝 #masammasammanis #ieat #ishare #foodie #foodporn #malaysianfruits #blessed

🍊Resepi Jeruk Pelam/Mangga🍊

Bahan2:
8-10 biji pelam a.k.a.mangga muda
1-2 cawan gula pasir
Air masak secukupnya

Langkah2:
Bersihkan kulit mangga.
Kupas kulit mangga (tetapi jangan kupas semua)
Belah dua & belah empat @ baji.
Buang biji dan selaputnya.
Bilas sekali lagi hingga bersih.
Masukkan mangga yg telah dibilas tadi dalam bekas kosong.
Masukkan juga air masak hingga menutupi paras mangga.
Rendamkan semalaman.

Masak gula + air sehingga mendidih dan kemudian biarkan ia hingga betul-betul sejuk.

Sementara itu, buang air masak / rendaman dan bilas sekali lagi mangga tersebut.
Toskan.

Apabila air gula sudah sejuk, toskan mangga dan masukkan kedalam bekas kedap udara.

Tuang air gula kedalam bekas berisi mangga tadi.
Peram selama 1-2 hari di luar @ boleh masukkan kedalam peti ais dan biarkan selama 2 hari lagi sebelum boleh dimakan.

p/s : Resepi jeruk mangga ini tiada bahan pengawet, garam & kapur.
Oleh itu, ia hanya tahan 3-4 minggu sahaja dalam peti ais.
Selamat mencuba!

Terima Kasih & Sumber resepi ibunda 🌹
:
#JerukVersiDapurSaji #jerukrangup
#resepijeruk #jerukmangga #jerukpelam #pelamtelur #manggamuda #snacks #jerukmanis #resepibonda #masakapaharini #kongsiresepi #malaysianfood #ifood #foodporn #happysnacks #sweetsour #sourmango #nomnomnom

🐟 Resepi Mi Sup Bebola Ikan @ Mi Chalong 🐟
.
Bahan2 utk Kuah Sup @ Chalong :
3 labu bawang Holland* -dimayang
4-5 ulas bawang putih* -dimayang
1 pek kecil sup bunjut tulang Adabi*
½ kg Isi ikan tamban @ selayang
2 sb tepung ubi
1 sb tepung jagung
Tauhu pok
Tauhu segi empat
Garam
Cili padi
Kicap
Daun sup
Mi kuning
Bihun .
Isi ikan dibuat fishball : campurkan tepung ubi + tepung jagung + garam.
Gaul dan bentukkan bulat seperti bentuk fishball di pasaran.
Tauhu pok dibelah tengah, dan digoreng sekejap.
Toskan minyak.
Sumbatkan isi ikan ke bahagian tengah yg dibelah td.
.
Sediakan periuk
Tumis ketiga² bahan * ini serentak.
Apabila naik bau, masukkan air bersih.
Kacau hingga air menggelegak.
Apabila air telah menggelegak, tapiskan dan masukkan isi tulang ikan yang telah diblend hancur.
Biarkan seketika dan masukkan fishball yg telah dibentuk tadi.
.
Untuk penyediaan air lada, tumbuk cili padi hingga lumat.
Boleh juga gunakan blender kering.
Apabila telah lumat, masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama kicap manis.
.
Kuah sup, air lada kicap, dah siap dan hidangkan dengan mi kuning, bihun dan hirisan daun sup.
.
Selamat mencuba 😊
.
Kredit resepi ibunda.
.
#micalong #meecalong #calongsoup #Calong #meesoup #soup #mee #masakapaharini #menusihat #menualam #happyeat #happycook #icook #supikan #bebolaikan #luncheon #lunchoftheday #lunch #simplecook #malaysianfood #malaysiancook #asianfood #aseantaste #pantaitimur

🍫🍰Sekarang tak ada alasan lagi untuk buat kek sendiri. 😁Hari ini DS nak share satu resepi kek Coklat simple menggunakan tepung kek segera keluaran Bumiputera Muslim ini.😊 Kek coklat semudah 1 2 3. Rasa moist, manis coklat berkualiti dan modal yang sikit.😋Selamat mencuba🍫🍰
.
Resepi Kek Coklat D'Rosni
.
Bahan2:
3 biji telur gred A
200g mentega dicairkan
3/4 cwn teh susu pekat manis
3/4 cwn teh air panas
1 pek tepung Kek Coklat D'Rosni .
Penyediaan Kek Coklat:
Kacau telur dengan garpu selama 30 saat
Masukkan semua bahan dan kacau menggunakan senduk kayu hingga sebati
Sapu sedikit minyak masak pada loyang (8"x8") Tabur rata sedikit tepung gandum dan tuang adunan
Kukus (50minit) atau bakar (175darjah 45 minit) atau sehingga kek masak
Jika menggunakan ketukar mikro (1100watts 7minit), tambah lagi 50g mentega yang dicairkan dan ¼ cwn teh air panas.
Guna bekas yang sesuai untuk ketuhar mikro.
.
Penyediaan topping:
1 pek topping D'Rosni
½ cwn teh (100ml) susu pekat manis
¼ cwn teh (50ml) minyak masak atau 50g mentega cair.
.
Kacau semua bahan dengan sudu hingga rata
Masak secara double boiler
Kacau adunan hingga berkilat dan sedia untuk dihias bersama kek.
.
Untuk order tepung kek ini, boleh ke FB : D'Rosni Tepung Kek Segera
.
Selamat mencuba😊
.
#kekcoklat #reviewbydapursaji #chocolatecake #cakes #happycake #cakekers #keksedap #simplecakes #moistcakes #masakapaharini

Resepi 🐟Tempoyak Ikan Patin🐟

Bahan2 :
Dua Ikan patin sungai (saiz sederhana)
Sebiji timun tua
*Kunyit hidup
*Cili merah
*cili padi
*Daun kesum
*Tempoyak
(Anggaran bahan2 * ini mengikut citarasa masing2. Just Agak-agak)

Sedikit Air
Secubit garam

Langkah2 :

Tumbuk cili merah + cili padi + kunyit hidup dalam lesung batu. Tumbuk jangan terlalu lumat.
Masukkan tempoyak.
Gaul dan tumbuk bersama kunyit hidup + cili merah.
Biarkan ia sebati.

Letakkan bahan tumbuk ke dalam periuk.
Masukkan air.
Panaskan di atas dapur.
Biarkan ia menggelegak dan masukkan daun kesum, ikan patin dan timun tua.

Rasakan sedikit. Jika kurang rasa, tambah sedikit garam.

Ia masak apabila ikan patin dan timun tua kelihatan lembut.

Siap dihidangkan bersama nasi panas.

Rujukan : Resepi ibunda

#tempoyakikanpatin #tempoyak #ikanpatin #resepisimple #resepikampung #laukkampung #resepitempoyakikanpatin #cilipadi #selerapantaitimur #menutengahari #makandimana #jalanjalancarimakan #halalfood #kongsiresepi #dapurpanas #dapur #kampung #pahang #temerloh #perak #pantaitimur #foodoftheday #foodporn #asianfood #malaysia #trulyasian #durian #masakanpanas #foodie

🍕Resepi Lasagna Daging Simple🍕
.
Bahan-Bahan Utama;
- 10 Keping Lasagna
- 1 Pack Mozarella Cheese (150g)
.
Bahan-Bahan Beef Bolognese;
- 1 Botol Kecil Spaghetti Sos
- 1/2 Biji Bawang Holand (cincang)
- 1 pack Daging Ramly - 1 Tin Cendawan (hiris)
- 2 Sudu Minyak masak
.
Bahan-Bahan Sos Putih;
- 1 Kotak Susu Dutch Lady
- 3 Sudu Mozarella Cheese
- 3 Sudu Butter - 2 Sudu Tepung Gandum .
Cara-Cara (Beef Bolognese);
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang.
2. Masukkan daging kisar dan goreng garing.
3. Masukkan cendawan yang telah dihiris.
4. Masukkan Sos Spaghetti.
5. Gaul dan masak seketika.
.
Cara-Cara (Sos Putih);
1. Cairkan butter, kemudian masuk susu untuk dipanaskan.
2. Masukkan Mozarella Cheese dan kacau sebati.
3. Masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan sedikit air.
4. Kacau hingga pekat.
.
Cara-Cara (Melayer);
1. Ambil 5 kepingan lasagna yang sudah direndam, susun di bahagian bawah loyang.
2. Masukkan separuh dari beef bolognese ke atas susunan tu dan ratakan.
3. Tuang separuh dari sos putih di atas beef bolognese tadi.
4. Tabur rata 1/3 pack mozarella cheese.
5. Ulang langkah 1 hingga 3. Kemudian tabur baki 2/3 mozarella cheese tadi.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 45 minit.
.
Tips Tambahan;
1. Rendamkan kepingan lasagna dalam air suam terlebih dahulu, dalam 5 min macam tu, untuk elakkannya jadi keras apabila siap dibakar.
2. Jangan masuk terlampau banyak bahan seperti bunga cengkih ke, tomato cincang ke atau pun carrot cincang ke, ini bagi mengekalkan keaslian rasa sos spaghetti.
.
Terima kasih Kredit Resepi : buatwanita.blogspot.com 😋
.
#lasagna #lasagnasedap #kongsiresepi #masakapahariini #streetfood #homecooked

🍰Resepi Kek Milo Simple🍰

Bahan2:
3 cawan serbuk milo
2 biji telur
1 sb susu pekat
1 sk esen vanila
.
Langkah2:
Sediakan mangkuk
Masukkan milo, pecahkan telur, masukkan susu pekat dan esen vanila.
Gaul hingga sebati.
Apabila adunan telah cantik, sediakan loyang pembakar.
Alaskan dengan kertas baking.
Tuang adunan ke dalam loyang.
Panaskan oven.
Masukkan loyang ke dalam oven.
Tetapkan suhu 130degree selama 30-45 minit.
Apabila oven dah berbunyi, tutup plug.
Biarkan seketika di dalam oven.
Potong dan hidangkan seisi keluarga.
Selamat mencuba:)
.
Tekstur kek milo ni sama macam brownies (chewy, fudgy dan bantat), tapi rasa 100percent milo😁😁
.
#kekmiloviral #kekmilosimple #masakapaharini #kekmilo #milocakes #dapursaji #happycook #happybake #bake #cakes #teatime #cakekers #chewycake #brownies #milobrownies

Good Bye 2017 📮 , Welcome 2018 🎁
.
#dapursaji

🍣Resepi Sushi Kanimayo🍣
.
Penyediaan nasi sushi:
Beras jenama sumo #berasSumo
Sedikit cuka makanan.
1 cwn beras nisbah 2 cwn air.
Basuh beras.
Masakkan di dlm rice cooker.
Apabila nasi telah masak, letakkan sedikit cuka.
Gaulkan.
Biarkan nasi seketika.
.
Bahan2 inti:
Telur (anggaran 3 biji)
Bawang holland -didadu
Carrot -didadu
Daun sup -cincang
Lada besar -dihiris
1 tin Tuna chuck in water
Langkah2:
Campurkan kesemua bahan.
Gaul dengan telur.
Tambah sedikit garam.
Panaskan pan.
Goreng seperti telur dadar.
Tutup api.
Biarkan seketika.
.
Untuk menggulungkan telur, letakkan seaweed di atas bamboo mat.
Kemudian letakkan telur dadar yg telah digoreng tadi.
Gulungkan dengan kemas.
.
Untuk menggulungkan sushi,
Letakkan seaweed di atas bamboo mat.
Letak nasi, tekan² kan biar kemas.
Letakkan gulungan telur dadar.
Gulung.
Kemaskan gulungan.
Lepas gulung, potongkan dengan pisau basah supaya potongan nampak cantik.
.
Tutorial menggulung sushi 🍣 boleh refer dalam YouTube.
.
Selamat mencuba :)
.
Rujukan resepi : shafiniemokhtar.blogspot.com
Terima kasih 😊
.
#KanimayoSushi
#sushi #japanesefood #koreanfood #asianfood #ilovefood #foodporn #instafood #easycooked #simplecook #ayambrand #sumorice #seaweed #halalkimbap #🍣 #🍙 #🍘 #🍚 #omnomnom #halalfood #sushiversidapursaji

🍟Resepi Popia Sardin🍟

Bahan-Bahan:
1 tin besar sardin (dihancurkan bersama sos)
1 biji bawang holland (dipotong dadu)
3-4 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 biji limau kasturi @ limau nipis
Cili padi (dihiris kecil)
Sedikit sos cili (jika suka)
Garam secukup rasa
Kulit popia

Cara Membuat:

Panaskan minyak, masukkan bawang dan juga cili padi.
Tumis hingga bawang layu.
Masukkan ikan yang telah dihancurkan.
Masukkan juga sedikit air dan perahan limau.
Masak sehingga sardin dan airnya kering.
Tutup api dan campurkan sedikit sos cili.
Kacau hingga sebati dan biarkan ianya agak sejuk.
Letakkan inti sardin di atas kulit popia dan gulungkan dengan kemas.
Panaskan minyak dan goreng sehingga garing.
Sedia untuk dinikmati.
.
Kredit resepi : www.resepibonda.com
.
#popiasardin #sardineroll #masakapaharini #resepisimple #popiah #happyeat #breakfast #asianfood #sardines #malaysiafood #kongsiresepi #foods #simplecook

Most Popular Instagram Hashtags