barnradion barnradion

1,216 posts   2,343 followers   223 followings

Barnradion Sveriges Radio  Här hittar du Nyheter i Barnradion, Drama för unga, 1000 modiga frågor, Historierummet och mer! Lyssna på hemsidan eller i appen Sveriges Radio Play.

I Sverige kastar vi för mycket mat och det är inte bra för miljön.
🍔
Den här veckan tävlar skolorna i Växjö om att kasta så lite mat som möjligt.
🍕
Tess Hartmann, William Theander och Lucas Schauerte går i femman på Sandsbro skola, som är med i tävlingen. #sandsbroskola #vaxjo #nyheteribarnradion

Idag, alltså 25 mars, är det Våffeldagen!
🍽️
Det är också Marie Bebådelsedag, eller ”vårfrudag”. Troligtvis började vi fira våffeldagen på grund av en felsägning. ”Vårfrudag” låter ganska likt våffeldag på vissa dialekter och så småningom var det så många som sa fel att våfflan fick en egen dag också.
🤤
Våfflor började man göra redan på medeltiden i Sverige. Men då var den inte rund med hjärtformade bitar, utan rektangulär.
🍽️
Vilken är den roligaste felsägningen du hört?
📸 Jurek Holzer/SVD/TT

Ostens smak förändras om den får lyssna på musik.
🎶🎶🎶
Forskare i Schweiz testade att låta flera ostar av samma sort lyssna på olika typer av musik. Musiken spelades dygnet runt samtidigt som ostarna lagrades, alltså fick mogna, i sex månader.
🧀🧀🧀
När ostarna smaktestades var det väldigt stor skillnad både i hur de smakade och luktade. Osten som i sex månader hade fått lyssna på hiphop hade enligt forskarna mer smak och starkare lukt än de andra ostarna.
🔊🔊🔊
Vilken musik skulle du vilja lyssna på i sex månader?
📸 Fabrice Coffrini/AFP, Brgfx/Freepik

Det blir ingen skolkatalog eller fotografering för eleverna på Hosjöskolan i Falun i år.
📸
"Vissa barn tycker att det känns väldigt jobbigt att bli fotograferade och de känslorna måste vi respektera", säger rektorn Daniela Johansson till Dalarnas Tidningar.
📸
Hosjöskolan slutade med katalogen redan förra året. Det här är något som händer på allt fler skolor. Några av anledningarna är att det kostar mycket pengar och att det är omodernt.
📸
Hur gör din skola?
📷 Vidar Ruud

🧦 Idag är det dags att rocka sockorna! Så här såg det till exempel ut i en skola nära oss tidigare i morse. Så ta en bild på fötterna och visa världen att olika är bäst!

#barnradion #rockasockorna #olikaärbra @rockarockasockorna @svdownforeningen

Ett oväder har orsakat en fruktansvärd katastrof i sydöstra Afrika. Nu vill FN ha mer hjälp för att kunna rädda alla människor som drabbats.
I slutet av förra veckan drog jättestarka vindar och regn in över bland annat länderna Moçambique och Zimbabwe.
Hundratals människor har dött och bara i Moçambique har hundratusentals fått sina hem förstörda, men det är svårt att veta exakt hur många som har drabbats. #nyheteribarnradion Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP

De som bor i Finland är lyckligast i hela världen, enligt en ny undersökning från FN. 🇫🇮
Danmark kommer tvåa på listan och Norge trea. Sverige kommer på sjunde plats. 🇩🇰🇧🇻🇸🇪 För att avgöra lycka har man kollat på hur ekonomin ser ut, hur friska de är som bor där och hur stor frihet man har i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT
#nyheteribarnradion

Tänk om nästan hela Sverige gick under i en plötslig febersjukdom. Hur skulle du överleva utan din familj och dina vänner?
Så blir det för Hedvig i En sekund i taget. Hon flyr hemifrån för att hon inte står ut med att vara nära sin döda familj. Nu verkar det som om hon är ensam kvar i hela världen…
En sekund i taget är en poddserie i nio delar efter Sofia Nordins bok.
Lyssna i appen Sveriges Radio Play eller där du hittar poddar.

@rabensjogren #dystopi #brabok #barnradion

Just nu pågår VM i curling för damer i Danmark. En av de som tävlar i Sveriges lag är Agnes Knochenhauer. Tidigare i år fick hennes 7-åriga dotter Tilda hoppa in och lägga några stenar i en SM-match - och det gick så bra att det blev guldmedalj!
🥌
Curling spelas på is, en match kan ta mellan 2-3 timmar och det krävs mycket teknik och taktik. De flesta börjar med curling i 10-årsåldern, eftersom stenarna är tunga.
🥌
Vill du veta mer så lyssna på Juniorsporten där Agnes, Tilda och Moa berättar hur curling går till. Sök på Juniorsporten i appen Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se

#barnradion #juniorsporten #curling

Veckans gäst i 1000 modiga frågor är artisten Anis Don Demina! Här är en bit från Youtube-avsnittet, där kör vi "Jag har aldrig" med honom!😁 Och i veckans podd pratar vi med honom om varför många influencers mår dåligt och pratar om vad man kan göra för att känna sig lycklig. Sök på 1000 modiga frågor där du brukar lyssna på poddar så hittar du det! 🎧👍 @anisdondemina #1000modigafrågor #jagharaldrig #barnradion

Vad väljer du – att din slöjdlärare...
1) pratar helt obegriplig danska 🇩🇰 2) pratar så mycket att du inte får göra nåt på hela lektionen 💬
I serien Cringe berättar Ali och Lara om sina slöjdlärare. Laras är den obegripliga dansken och Alis den pratiga... 😅
---
Bådas historier är med i Hänt i skolan-paketet,  vårt senaste poddpaket för 9-13 år! I paketet får du även höra tips om att prata inför klassen, och mellovinnaren John Lundvik berättar om hur det var att byta skola. Lyssna i appen Sveriges Radio Play eller där du lyssnar på poddar. Sök på "poddpaket" så hittar du det. 😀👍🎧 #poddpaket #barnradion #humor

Unga i hela världen reste sig för klimatet
🌎🌍🌏
Världens unga samlades i manifestationer för klimatet under fredagen. På alla kontinenter i över 100 länder gick man i Greta Thunbergs fotspår och strejkade för att världens ledare ska göra något åt klimatkrisen.
🌎🌍🌏
”Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer att fortsätta”, säger Greta Thunberg på Mynttorget i Stockholm.
📸  Henrik Montgomery, Paul-Henri Verlooy, Phill Magakoe, Antony Wallace, Marty Melville

Most Popular Instagram Hashtags