akusipeminatbuku akusipeminatbuku

148 posts   517 followers   259 followings

akusipeminatbuku  Berkongsi pandangan tentang pelbagai jenis buku. Novel thriller, cinta, seram, buku - buku motivasi. #booklove #bookworms twitter.com/akusipeminatbu1

Masih dalam mood fantasi. Aku seperti tidak boleh keluar dari benua Imagina. Lalu aku terus mengembara, mengikuti perjalanan Artakus.

Perjuangan Artakus untuk menawan Iska diteruskan. Perancangan disusun, maklumat yang tepat sangat penting dalam strategi peperangan. Semua tindakan perlu tepat pada masanya. Ketika ini, kesetiaan bakal diuji. Siapa yang boleh dipercayai dan siapa yang bakal menggadai janji.
Peperangan adalah tipu muslihat. Siapa yang bijak membaca gerak, mungkin akan memenangi percaturan ini.

Adonir - Lodra Perang Armorikus, orang kepercayaan Anitius tetapi dia tidak pernah menyukai Artakus. Kata Hansis, dia mungkin akan menggunakan peperangan ini sebagai medan untuk menghapuskan Artakus. Hansis tidak setuju Adonir dilantik sebagai Panglima pasukan utama. Dia mungkin mengkhianati Artakus disaat akhir.

Nazril - wirza terakhir, pembesar Armorikus dan yang rapat dengan Atinius. Namun, dia tidak pernah menunjukkan kemahirannya. Jadi semua disitu ragu, adakah dia sebenarnya seorang wirza? "Seratus lima puluh batang panah, lebih dari cukup untuk membunuh setiap kesatria sebanyak 7 kali." - Atinius "Jadi kau mahu kami merempuh ribut panah dalam keadaan terdedah, menggempur benteng perisai dengan temara dan menunggang di sepanjang tembok Iska tanpa sebarang perlindungan. Apakah kau sudah gila?" - Medanos "Hanya selama dua puluh degupan jantung." - Artakus "Rancangan yang gila. Namun aku menyukainya." - Medanos "Aku akan pastikan pintu gerbang Iska terbuka untukmu." - Nazril

Buku ke-2 dalam siri epik fantasi ini, menyambung perjuangan Artakus yang suatu hari nanti bakal memimpin seluruh Aurora dengan satu gelaran "AURORA PRINSIPALIS"

#book
#bookinstagramfeature #bookoftheday #bookreview #sagaartakusiad #auroraprinsipalis #readingchallenge2019 #pbaklxbbwbemy #donereading #ahmadpatria #malaysiamembaca #novelbest #novelfantasi #readers #booklovermalaysia

Korona Imperium.

Jika aku seorang pelukis, pasti akan aku lakarkan setiap watak dan tempat dalam cerita ini. Gambaran setiap watak dan lokasi dijelaskan dengan teliti, tapi entah mengapa seronok membacanya. Imaginasi mula teruja melukis gambaran dengan setiap patah kata yang dibaca.
Aurora telah lama dijajah Empayar Morrok. Kehadiran Artakus memberi sinar baru kepada kelana Armorikus. Namun, tidak semua percaya dengan kemunculan pahlawan lagenda ini. Kelana Armorikus kini seperti terpecah dua. Artakus perlu melakukan sesuatu untuk mendapatkan kepercayaan penuh dari kelana Armorikus. Jika tidak, bagaimana dia dapat memimpin peperangan menentang Morrok. "Bisa melembutkan hati yang paling keras hanya dengan satu jelingan. Meruntuhkan tekad yang paling teguh, cuma dengan air mata. Mampu juga menjadikan kata-kata yang hanya diucapkan sebagai pertimbangan, berubah menjadi janji." - Perempuan, Laira.
Aku sangat sukakan buku ini.
🌟🌟🌟🌟🌟 Gaya bahasa yang mempersonakan, namun jujur dan ikhlas. Semangat setiakawan yang tidak tolok bandingnya antara kesatria Armonikus. Kepercayaan yang tinggi kepada pemimpin mereka dan yang pasti perancangan bijak dalam setiap tindakan yang bakal diambil.
Baca dan rasainya sendiri. 😁

#pbaklxbbwbemy #bookinstagramfeature #book
#ulasanbuku #ahmadpatria #sagaartakusiad #kolonaimperium #readers #readingchallenge2019 #bookreview #bookofinstagram #malaysiamembaca #novelmelayu #novelfantasi #novelbest

MAIA - Sepi itu indah.

Kadang kala, bila kita mengetahui sesuatu yang sepatutnya menjadi rahsia, mungkin akan jadi satu bebanan. Tapi, kita juga sebenarnya boleh memilih cara mencorakkan, sama ada pengetahuan itu digunakan secara positif atau negatif.

Sedar atau tidak, kita selalu cenderung untuk mentafsirkan sesuatu ke arah negatif berbanding positif. Maka, bila semua yang kita lihat hanya nampak keburukan, celarulah pemikiran dan emosi.

Itu kehidupan Maia mengalami kemalangan ketika zaman kanak-kanaknya. Dia selalu memencilkan diri dan sentiasa dilanda rasa tidak percaya dengan orang disekelilingnya.
Kenyataan Ayu sedikit sebanyak telah mengubah pandangan Maia. Kehadiran Azad mengelirukan Maia. Persoalan demi persoalan muncul dan Maia harus mencari jawapan kepada apa yang terjadi.
Thank you @prologmedia for produce good book. 😁

#sepiituindah
#bookchallange2019 #readingchallenge2019 #pbaklxbbwbemy #bookinstagramfeature #book #readers #bookreview #booklovermalaysia #bookofinstagram #novelmelayu #novelbest #prologmedia

Amar, Leyla, Veronica, Shasha dan Chin Fei merupakan ahli pasukan elit Amaterasu. Tugas mereka menentang vergessen. Keadaan menjadi tidak terkawal bila sebuah patung misteri ditemui di dasar tasik. Amar mengesyaki ada vergessen yang tidak berjaya mereka kesan. Dan yang lebih buruk lagi, vergessaen itu mempunyai kuasa yang kuat.
Leyla, ketua kumpulan dan ahli elit yang terhebat juga gagal mengesan di mana vergessen itu bersembunyi. Keadaan makin teruk bila lebih banyak pembunuh berlaku. Apa yang pelik, jantung mangsa hilang!
Kisah yang menarik dan lain dari novel yang pernah aku baca. Buku ini diterbitkan oleh DBP padan tahun 2018. Novel fiksyen fantasi karya Qamarul Hassan ini berkisar tentang kumpulan manusia yang mempunyai kelebihan. Dengan kelebihan itu, mereka dilatih untuk menentang kejahatan dari berleluasa. Bagaimanapun, mereka tidak boleh menonjolkan diri kerana ini akan menimbulkan suasana panik kepada orang ramai. Golongan mereka ini dikenali sebagai Sang Pelindung (Beschutzen). #bookreview #bookinstagramfeature #bookofinstagram #novelmelayu #novelfantasi #malaysiamembaca #readingchallenge2019 #bookchallange2019 #pbaklxbbwbemy #readers #readerjourney #book #donereading

Sumpahan Legenda

Legenda, satu gelaran yang menjadi rebutan semua pendekar. Gelaran itu menjanjikan kemewahan, kesenangan dan kuasa. Namun, sejak tiga dekad yang lalu, perebutan untuk mendapatkan gelaran 'Legenda' seakan semakin hilang dan dilupakan.
Rusyd seorang anak muda yang kehilangan ibu dan bapanya secara kejam. Mereka dibunuh saat Rusyd masih kecil. Hanya satu matlamat hidup Rusyd, menuntut bela atas kematian mereka berdua. Dendam itu tidak pernah padam!

Rusyd bertemu Aslim ketika dia ditangkap oleh sekumpulan penjahat. Aslim telah menyelamatkannya dari menjadi mangsa. Melihat kepada kehebatan Aslim, Rusyd merayu supaya dirinya diterima sebagai anak murid. Bermulalah perjalanan hidup Rusyd dalam mempelajari seni mempertahankan diri. Nekadnya cuma satu, untuk membalas dendam! "Dendam hanya akan membawa kepada kerosakan." - Aslim

DENDAM itu yang bertapak kukuh dalam diri Rusyd. Segala nasihat yang diberikan Gurunya tidak mampu mengubah tekad Rusyd. Dendam apabila menguasai diri hanya akan memusnahkan diri. Perasaan dendam itu menjadi satu kitaran yang akhirnya merugikan semua yang terlibat. Rusyd berdendam dengan pembunuh ibubapanya dan dendam itu bertapak pula kepada ahli keluarga yang dibunuh Rusyd. Akan terus berputar dan berputar tanpa penghujungnya.
Kerana dendam, akhirnya Rusyd kehilangan segala-galanya. Kerana gelaran Legenda, hanya bakal menjadi sumpahan kepada penyandangnya!

#pbaklxbbwbemy
#bookinstagramfeature
#bookreview
#malaysiamembaca
#book
#readingchallenge2019
#novelmelayu #novelaksi #bookofinstagram #reading #booklovermalaysia

Selamat Hari Buku Sedunia!
Semoga buku-buku makin dihargai dan disayangi.
Love all my books 😍😍😍 #worldbookday #book #booklovermalaysia #readers

IMPERIA - Buku ke 4 dalam siri Kronika Nashan. This book is awesome! Anda pengemar novel-novel fantasi seperti LOTR, The Chronicles of Narnia, Harry Potter, Percy Jackson? Jika jawapannya YA, anda tidak harus melepaskan peluang mengembara ke dunia imagina dalam Kronika Nashan.
Kisah Aristokra Melyn dalam mempertahankan kota Nashan dari ancaman musuh yang tidak dapat dibayangkan. Lawan sebenar masih bersembunyi disebalil bayang. Orde Morduwirza yang tidak diketahui nama terus menjalankan konspirasinya untuk menawan kota-kota Kushan. Di mana dia bersembunyi masih menjadi tanda tanya, namun rancangannya berjalan dalam diam, tanpa disedari.
Dalam kesibukan Aristokra Melyn mencari jawapan kepada konspirasi besar itu, puteri ini didatangi lamaran yang tidak disangka. Dia keliru dengan lamaran itu dan Isofel mengerti kegusaran hati Melyn. Lalu Isofel menceritakan satu peristiwa tentang abangnya Eonan, tentang satu pertandingan marathon yang telah mengubah kehidupan keluarganya. Juga Isofel berharap dapat mengubah tanggapan Melyn.
Peperangan tidak dapat dielakkan lagi. Lodra Perang dan knaeta bakal berangkat menuju ke medan peperangan. Seakan mustahil untuk mereka menentang tentera Nomad yang dipimpin Otonar. 10 ribu menentang hanya 3 ribu tentera dari Dashan. Melyn merasakan ini adalah titik perpisahan dia, Denzir dan Mori. Adakah mereka akan selamat pulang semua ke kota Dashan?
Aku suka strategi perang yang dilakukan oleh Denzir dalam proses untuk mengambil hati Melyn. Betul kata Dunwar, kita perlu kenal dengan seteru sebelum kita mengatur strategi untuk memeranginya. 😊

Jalan cerita yang penuh liku, onak dan duri. Aku tenggelam dalam emosi ketika membaca naskah ini. Seperti bisa mengerti hati seorang Puteri bernama Melyn.

Tidak sabar menanti buku ke-5, siapa pula Drakonar?

#kronikanashan #imperia #novelmelayu #novelfantasi #malaysiamembaca #bookinstagramfeature #booklovermalaysia #book #bookofinstagram #readers #pbaklxbbwbemy #pbakl2019 #bookchallange2019 #readingchallenge2019 #readerjourney #donereading #bookreview #ulasanbuku

Tajuk: Signature Jalanan

Pada aku buku ini membawa mesej yang bagus dan padu. Berlatar belakangkan kisah pelajar sekolah di asrama, penceritaannya dekat di hati. Sesuatu yang hampir kita semua pernah lalui. Perselisihan faham antara rakan sebaya, suasana di kelas prep, tanggapan dan harapan sebagai seorang pelajar. Masing-masing ada cita-cita, ada matlamat. Namun keadaan sekeliling banyak mempengaruhi sikap dan keputusan kita.
Kisah Ben, Zack, Oki, Joe dan Alif. Setiap mereka mempunyai matlamat yang tersendiri dan mempunyai masalah yang tidak dikongsi. Sedikit demi sedikit, mereka mula menyedari, kesilapan dan belum terlambat untuk membetulkan keadaan. Kisah merek menjadi inspirasi untuk pelajar-pelajar diluar sana. Setiap usaha, pasti ada hasilnya. Insha Allah.

#pbaklxbbwbemy
#bookinstagramfeature
#books
#bookstagrammer
#signaturejalanan
#imanpublication
#ulasan
#bookreview
#malaysiamembaca
#readers
#readingchallenge2019
#bookchallenge2019

#vektor
#pbaklxbbwbemy #bookinstagramfeature
Another crime thriller action story. Kisah penjenayah antarabangsa yang cuba untuk merampas virus terkini ciptaan Prof. Kim. Aishah dan anaknya Azad telah dijadikan tebusan untuk melepaskan diri ketika di kompleks Sungai Wang. Aishah ditinggalkan dan Azad diculik oleh kumpulan penjenayah terbabit. Bermulalah misi menyelamat. Demi anaknya, Firaz menggunakan segala pengalamannya sebagai anggota skuad elite untuk menjejaki penjenyah itu. Lebih mendebarkan bila mereka hanya ada masa 24 jam untuk menyelamatkan Azad. 😎😎😎 Kes culik Azad telah membongkar banyak rahsia. Dari dalang kepada kes rampasan virus hingga ke dendam lama Agnes. Satu persatu dirungkai.
#malaysiamembaca
#novelthriller
#novelmelayu
#bookreview
#bookinstagramfeature
#booklovermalaysia

Tajuk: Membunuh Muhammad

Antara buku yang ditunggu-tunggu untuk tahun 2019. Penamat kepada siri HERO.
Siri HERO ada 5 buah buku iaitu:
1) HERO
2) Pemburu
3) Suri Hati Encik Pembunuh
4) Samurai Melayu
5) Membunuh Muhammad

Karya ini kesinambungan perjuangan Afam bersama sahabatnya yang lain dalam menentang kumpulan Ryuken. Afam bersama Bakri, Faisal, Mus'ab, Pak Arbi, Tengku Amiri dan Mr. Umayer berusaha keras untuk mengagalkan rancangan jahat Nobu.
Kisah ini sebenarnya sangat meruntun jiwa. Apa yang ingin Nobu lakukan memang tidak boleh diterima akal. Namun, Afam dan sahabatnya tidak akan membiarkan peristiwa itu terjadi. Tidak ada perancangan yang mudah, ujian pasti datang untuk menguji keimanan setiap hambanya. Faisal diuji lagi dan dia hampir gagal dalam ujian tersebut.

Aksi, teknologi dan sejarah diadun dengan begitu teliti. Sambil membaca, kita diberikan ilmu tentang sejarah islam, teknologi moden dan diselitkan dengan peringatan berguna kepada kita.
Banyak pengajaran yang kita perolehi dalam kisah ini. Semoga kita mendapat manfaat melalui kisah yang dipaparkan dalam siri HERO.
#book
#pbaklxbbwbemy
#ulasanbuku
#bookreview
#malaysiamembaca
#klworldbookcapital2020
#hilalasyraf
#bookinstagramfeature
#novelmelayu
#booklovermalaysia
#bukumalaysia

Cemburu Seorang Aku + Tall, Dark & Dangerous - terbitan Poreng Kertas Publication. #bookinstagramfeature
Novel ini aku beli kombo, jadi aku buat review pun kombolah 😁. Cemburu Seorang Aku - kisah Tri dan Sufi. Mereka berkawan baik sejak dari kecil lagi. Tri sentiasa ada untuk Sufi dalam susah atau senang. Tiba-tiba Sufi menerima perkhabaran yang Tri bakal berkahwin dengan Hana. Sufi cuba menerima keadaan itu, namun sikap Tri yang inginkan Sufi membantu dalam persiapan perkahwinannya mengundang rasa tidak senang pada Hana. Konflik mula tercetus.

Pendapat aku, ini kisah biasa yang selalu terjadi, tapi olahan dari penulis menjadikan cerita biasa-biasa ini kepada luar biasa 😍😍😍. Aku dah merasakan gelodak hati Sufi, rasa kecewa dia dengan pilihan Tri. Namun dia tidak terus dibuai kekecewaan. Watak Tri pula seperti tidak faham perasaan Sufi. Geram dengan sikap dan kerenah Tri. 🀨 Turut diselitkan dengan plot thriller sedikit sebanyak membantu mencantikkan jalan cerita.

Tall, Dark & Dangerous - Ada 2 kisah dalam novel ini. Heronya yang pasti seorang yang tall, dark & melakukan kerja yang bahaya 😎. Kisah pertama tentang Azalea dan ASP Adha. Azalea yang dituduh berhalusinasi dan tidak ada siapa percaya ada orang ingin membunuhnya. ASP Adha adalah pegawai polis yang bertanggungjawab menyiasat laporan Azalea. Tidak ingin membuta tuli percaya kepada laporan perubatan, dia melakukan siasatan untuk mencari kebenaran. "There are always three sides to a story. Yours, theirs and the truth." Pendapat aku, kisah ini menarik. Kalau korang pernah baca karya penulis Dhiya Zafira ini korang akan tahu genrenya ialah romance thriller. Lagi satu, penulis suka buat cameo hero dari novelnya yang terdahulu. Emosi setiap watak disampaikan dengan baik. Plot ketika mereka diserang hendap sangat mendebarkan. Sebuah kisah yang tak rugi dibaca. πŸ€— Kisah kedua pula merupakan sambungan perjalanan hidup Haq dan Alin. Mereka akhirnya disatukan sebagai suami dan isteri. Selepas berkahwin Haq mengambil keputusan untuk berhenti dari berkhidmat dalam pertubuhan rahsia itu. Namun, tidak mudah yang disangka. Musuh terus memburunya & dia perlu menyelesaikan tugasannya yang terakhir. #pbaklxbbwbeny

Selendang Merah Balukhali karya Puan Sri Rahayu Mohd Yusop.

Aku mengenali puan penulis menerusi karyanya Puteri Naga Tiberius. Terus jatuh suka dengan gaya penulisan beliau. Kemudian, aku dapat tahu, beliau menang lagi Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2017. Inilah novelnya.

Novel ini mengisahkan Omar, seorang pelarian dari Rakhine, Myanmar. Dia datang secara haram ke Malaysia untuk mencari rezeki. Namun, ia tidak semudah yang disangka. Omar kemudian rasa bersalah kerana meninggalkan keluarganya. Dia nekad untuk pulang dan mencari mereka semula.

Novel ini membawa isu pelarian Rohingya yang telah menjadi perhatian dunia. Mereka merupakan komuniti pelarian yang terbesar dalam sejarah dunia. Belum ada penyelesaian secara mutlak kepada isu ini. Dalam novel ini diceritakan kesusahan dan kesengsaraan yang dihadapi oleh mereka. Kem Pelarian di Bangladesh sudah tidak mampu menampung jumlah mereka yang terlalu ramai. Kemudahan yang serba kekurangan. Ramai yang mati kerana pelbagai jenis penyakit.

Omar mengalami kesukaran untuk mencari semua keluarganya. Akhirnya doa Omar diperkenankan. Adiknya Sherezad berjaya dia temui. Namun, adiknya telah hilang penglihatan.
Rasa bersalah dan nekad untuk mengubati mata adiknya, Omar hampir terjerumus ke jalan yang salah. Yu Ting, petalih di kem pelarian Cox's Bazar banyak membantu dan membuka mata Omar.
Kisah ini mengajar kita erti perit jerit kehidupan, kasih sayang sesama keluarga dan insan lain.
Semoga kisah hidup Omar menjadi pengajaran buat kita.
#bookchallenge2019 #readingchallenge2019
#bookinstagramfeature
#bookreview
#hsku2017
#book
#readers
#readerjourney
#novelmelayu
#pbaklxbbwbemy

Most Popular Instagram Hashtags